Van 1 februari t/m 12 maart 2013 toont de Drvkkery in Middelburg (op de Markt in het centrum van de stad) tekeningen van Jan Goossen uit de periode 1993 en 2003.
De werken zijn te koop. Meer tekeningen zijn op deze site te zien. >> more
Verre afkomst geen bezwaar
Jan Goossen (1937-2005) werd geboren in Maracaibo in Venezuela uit Zeeuwse ouders , die in zijn vroege jeugd een aantal keer verhuisden binnen de beide Amerika’s. Ver weg van hun Hollandse wortels. Lange tijd was er niets wat er op wees dat hij een nostalgisch verlangen koesterde naar het moederland. Op zijn elfde woont hij per toeval een tijd in Vlissingen. Tegen het eind van de jaren vijftig gaat hij studeren aan de Amsterdamse Rietveld academie. Na afronding van die opleiding in 1961 trouwt hij en gaat met een beurs van Maison Descartes wonen en werken in wat hij het mekka van de beeldende kunst acht: Parijs. Om meteen daarna te verhuizen naar achtereenvolgens New York en San Francisco. Met de stroom mee. Want daar gebeurt het op dat moment echt. Zijn fascinatie voor beeldhouwkunst heeft behoefte aan nieuwe inspiratie. Die komt uit de architectuur. Jan gaat die kunst bestuderen aan het Heald College of Engineering in San Francisco. Zijn tekeningen uit die periode weerspiegelen de zoektocht van velen in die tijd naar overzichtelijke ruimte
, heldere lijnen en ruimte ervaring die vooral voortkomt uit de plattegrond en slechts als platte doos beleefd kan worden. Ordening en formaliteit strijden om voorrang.
Dan gaat hij terug naar Nederland. En uiteindelijk naar de zee. Met een enorme omweg, met zijn tweede vrouw Yvette Lardinois naar de grens van land en water, Vrouwenpolder. Het einde van een bedevaart. Op die route liet hij vele beelden achter, in alle uithoeken van het land. Ze krijgen namen met een latente religieuze toon. Stoer, ongenaakbaar. Afstandelijk misschien wel. Maar wie eerst zijn tekeningen zag, kijkt met een jonge blik. Ziet structuren en herkent de wil tot afbakening en routing. Wat een pech dat ‘wij’ nooit zo’n krachtig beeld hebben gekregen.
(Tekst: Johan de Koning)
De gehele tekst is gepubliceerd in het kunsttijdschrift Decreet zeven|acht (2012) en op deze website >>more.