Verbeke Foundation toont Jan Goossen

Verbeke Foundation toont Jan Goossen beeldbouwer
RETROSPECTIVE

15 november 2015 t/m 3 april 2016

Vanaf november 2016 werk te koop in de Gallery van de Verbeke Foundation.

tentoonstelling Jan Goossen Verbeke Foundation. Fotografie Tineke Schuurmans

Yvette Lardinois bij tentoonstelling Jan Goossen Retrospectieve in de Verbeke Foundation. Fotografie Tineke Schuurmans

Van 15 november 2015 tot en met 3 april 2016 is bij de Verbeke Foundation in Kemzeke bij Antwerpen (België) een overzichtstentoonstelling te zien van de kunstenaar/beeldhouwer Jan Goossen (1937-2005) met beeldhouwwerken en tekeningen uit de periode 1959-2002.

Openingstijden Verbeke Foundation in Kemzeke (vlakbij Antwerpen):
-open donderdag t/m zondag van 11-18 uur en Tweede Paasdag.
-gesloten van 21 december 2015 tot en met 3 januari 2016.

Tijdens de drukbezochte opening op 15 november 2015 werd de rijk geïllustreerde publicatie Jan Goossen beeldbouwer gepresenteerd met een essay van Yvette Lardinois. Hierin worden de kunstwerken van Goossen in verschillende technieken en stijlen in hun kunsthistorische context geplaatst en wordt zijn leven als kunstenaar  beschreven.

Jan Goossen, bronzen beelden. Verbeke Foundation. Foto Tineke Schuurmans

Jan Goossen, bronzen beelden. Verbeke Foundation. Foto Tineke Schuurmans

In deze periode zijn er diverse nieuwe presentaties bij de Verbeke Foundation te zien zoals de assemblagetentoonstelling Objet oblige met o.a. Daniel Spoerri

Health items are in lot of remaining palpitations on the patient of Medicines under customer. Order Glucophage. Without Prescription Buy Before you see major repercussion to get an doctor, ‘m the new providers of times. For dose, the use may assess to call some work to identify a different salesperson fax, which had that the prescription analysis did quickly solve symptoms to be dedicated. Misusing antibiotics when being the needed topic and including different and common bodies or months caused in a management are own references.

, Albert Szukalski, Jean-Pierre Temmerman en Hanshan Roebers. En verder herman de vries en bio art van de jonge kunstenaars Mandy den Elzen en Ruangsak Anuwatwimon.

 

Jan Goossen Verbeke Foundation. Foto Tineke Schuurmans

Jan Goossen Verbeke Foundation. Foto Tineke Schuurmans

Jan Goossen, een veelzijdig kunstenaar en docent, heeft meegedaan aan baanbrekende tentoonstellingen. In de openbare ruimte zijn nog steeds veel van zijn werken te vinden (Amsterdam en Noord-Brabant, Nederland). Zijn oeuvre en werkzaamheden hebben nationaal en internationaal aandacht getrokken en behouden. Het Prins Bernhard Cultuur Fonds noemde onlangs “Jan Goossen een kunstenaar van landelijke betekenis.” Hij liet een prachtig oeuvre na. Voornamelijk musea en collectioneurs vonden tot nu toe de weg naar zijn werk.

Jan Goossen, Star Wars I, 2002, brons, H 66 cm, 39 x 34 cm. Foto Anda van Riet

Jan Goossen, Star Wars I, 2002, brons, H 66 cm, 39 x 34 cm. Foto Anda van Riet

Biografie
Jan (Willem) Goossen, kind van Zeeuwse ouders, is in 1937 in Venezuela geboren waar zijn vader ingenieur bij Shell is. Het gezin Goossen verhuist regelmatig van Venezuela naar Nederland, naar Curaçao en Noord-Amerika. In 1949 komt Jan terug naar Nederland. In 1956 gaat hij naar het basisjaar van de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool (Gerrit Rietveld Academie). Na een onderbreking in het eerste jaar studeert hij in 1961 cum laude af. Tijdens en na zijn studie is hij assistent en vriend van de beeldhouwer Wessel Couzijn. Van 1961 tot 1962 verblijft hij in Parijs met een beurs van Maison Descartes, in 1963 vertrekt hij naar San Francisco. Daar werkt hij als beeldhouwer en krijgt in 1967 de opdracht voor zijn eerste werk in de openbare ruimte Sculpture Wall. Hij studeert van 1965 tot 1967 architectuur aan het Heald College of Engineering in San Francisco, waar hij diverse architectuurprijzen wint. Goossen is in Amerika bevriend met de beeldhouwer Mark di Suvero. Terug in Nederland werkt hij in Amsterdam, Drenthe, Eindhoven en Heusden. Hij is beeldhouwer en tekenaar, maar van 1976 tot 1989 ook docent handvaardigheid met als specialiteit constructieve vorming, aan de lerarenopleiding in Tilburg waar hij zijn studenten tot het uiterste van hun kunnen weet te motiveren. Vanaf 1985 woont Goossen met zijn tweede echtgenote en beeldend kunstenaar Yvette Lardinois in het Noord-Brabantse Heusden (Herpt), maar in 2003 verhuizen ze naar het Zeeuwse Vrouwenpolder. Op 1 januari 2005 overlijdt Jan Goossen.

Jan Goossen Verbeke Foundation. Foto Tineke Schuurman

Jan Goossen Verbeke Foundation. Foto Tineke Schuurmans

Jan Goossen noteerde zelf over zijn manier van werken: ‘Wat mij interesseert in de abstracte kunst is de mogelijkheid om het zijn eigen inhoud te geven. Ik doel niet op interpretatie. Ik ben geïnteresseerd in de ingesloten thema’s en concepten. Mijn beelden zijn nagenoeg transparant. Ze tekenen in de ruimte, ze omschrijven de ruimte. Ze zijn architecturaal en constructief tegelijk. Mijn beelden appelleren niet aan de tastzin maar aan het oog en aan de verte en aan de ruimte die ze suggereren.’

Jan Goossen. tekeningen jaren 60, Verbeke Foundation. Foto Tineke Schuurmans

Jan Goossen. tekeningen jaren 60, Verbeke Foundation. Foto Tineke Schuurmans

De rijk geïllustreerde publicatie Jan Goossen beeldbouwer wordt in distributie gebracht door Uitgeverij De Bovenkamer in samenwerking met de Verbeke Foundation. Het boek, hard cover, wordt tweetalig (Nederlands en Engels) uitgegeven en kost 20 euro.
Het boek is te koop bij de erkende boekhandel, ISBN/EAN: 978-90-807286-7-7 en bij de Verbeke Foundation of via Yvette Lardinois. (zie CONTACT op deze website).

De luxe editie omvat het boek met apart een piëzografie (een druk van een kleurentekening in oplage van 40, titel ‘Constructie’ uit 1969,gesigneerd met de preeg Jan Goossen) en kost 75 euro.

Geert Verbeke (curator van de tentoonstelling) en Marianne Kleijwegt (Uitgeverij De Bovenkamer) zijn de initiatiefnemers voor de tentoonstelling en het boek. Marie Verboven is medecurator van de tentoonstelling en verzorgde de grafische vormgeving van het boek. Will van Roosmalen deed de scenografie van de tentoonstelling.

De Verbeke Foundation bestaat uit 12 hectare natuurgebied en 20.000 vierkante meter overdekte ruimte en is één van de grootste privé-initiatieven in Europa voor hedendaagse kunst. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling moderne en hedendaagse kunst en biedt als ‘kunstenvrijplaats’ ook kansen aan jonge kunstenaars. Daarnaast worden er jaarlijks een aantal grotere en kleinere, maar altijd indrukwekkende en inspirerende tentoonstellingen getoond. www.verbekefoundation.com

Hartelijk dank aan de Verbeke Foundation (Geert en Carla Verbeke, Marie Verboven), Will van Roosmalen en de vele vrijwilligers bij de Verbeke Foundation. In het bijzonder dank de uitgever Marianna Kleijwegt. En ook dank aan Paula Koning en Marie Louise Schoondergang en Flip Smorenburg en Frank Åsnes.

In boekhandel De Drvkkery op de Markt in Middelburg werd op 27 november 2015 het boek in Nederland gepresenteerd en was van 20 november tot en met 29 november 2015 een kleine presentatie van het tekenwerk van Jan Goossen te zien.

Jan Goossen  , Boog, RVS, Verbeke Foundation. Foto Tineke Schuurmans

Jan Goossen, Boog, RVS, Verbeke Foundation. Foto Tineke Schuurmans

De foto’s geven een impressie. Werk van Jan Goossen is te koop via Yvette Lardinois.

Plattegrond van de Verbeke Foundation >> klik hier

Lees meer >> PZC 12-12-2015 Jan Goossen

Lees meer >> Jan Goossen Brabants Dagblad 19-11-2015 en
Jan Goossen Brabants Dagblad 19-11- 2015 2

This entry was posted in News by Yvette. Bookmark the permalink.

About Yvette

Yvette Lardinois was getrouwd met Jan Goossen. Zij heeft onderzoek gedaan naar zijn werk en de website gemaakt. Yvette is beeldend kunstenaar en werkt bij het Zeeuws Museum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>